zdravlje za cijelu porodicu

Specijalističke preglede i sve neophodne pretrage možete obaviti na jednom mjestu – laboratorija, ultrazvučni pregledi, gastroskopija i kolonoskopija.

Kako se zaštititi od Korona virusa?

Elementarne mjere zaštite od Korona virusa

Redovno perite ruke

Redovno i temeljno perite ruke sredstvima na bazi alkohola ili sapunom i vodom. Na ovaj način ćete uništiti viruse koji se možda nalaze na Vašim rukama. 

Držite se na rastojanju od drugih osoba

Držite rastojanje od osoba koje kišu ili kašlju barem 1 metar. Prilikom kašljanja i kihanja oslobađa se mala količina tečnosti iz nosa ili usta, koja u sebi može sadržavati virus. Prema tome, stajenjem blizu zaraženih osoba u mogućnosti ste da udahnete zaražene aerosole .

Izbjegavajte dodirivanje očiju, nosa i usta

Rukama dodirujemo razne površine na kojima mogu biti virusi. Jednom kada ih dodirnete, rukama se mogu lako prenijeti na oči, nos i usta. Ovo su i najčešća mjesta sa kojih virus dospije u naš organizam.

Održavajte respiratornu higijenu

Pobrinite se da Vi i osobe oko Vas praktikuju respiratornu higijenu. To znači da je potrebno prekriti usta i nos savijenim laktom ili maramicom prilikom kašljanja i kihanja. Upotrebljenu maramicu smjesta baciti u smeće. 

Pitajte naše ljekare. Pozovite basplatni info telefon 0800 30 605

Ako imate temperaturu, kašalj i otežano disanje, pozovite vašeg porodičnog ljekara

Ukoliko se ne osjećate dobro – ostanite kod kuće. Ako imate temperaturu, kašljete  i otežano dišete, prvi korak je da telefonom pozovete vašeg porodičnog ljekara, čija uputstva je potrebno da pratite. Na ovaj način ćete na vrijeme dobiti potrebna uputstva, a pri tome nećete druge nepotrebno izlagati virusima. 

Tekst preuzet sa www.who.int