zdravlje za cijelu porodicu

Specijalističke preglede i sve neophodne pretrage možete obaviti na jednom mjestu – laboratorija, ultrazvučni pregledi, gastroskopija i kolonoskopija.

Kako razgovarati sa djecom o COVID-19

9 kratkih smjernica kako da svojim mališanim olakšate trenutnu situaciju

Dešavanja su izvan normalnih tokova

Pandemija COVID-19 na globalnom nivou uzima sve više maha. Svjedoci smo preduzetih mijera i kod nas koje su iz temelja promijenile način na koji živimo. 

Kako se stvarnost COVID-19 predstavlja svima nama (i čini se da se svakim danom mijenja), dovoljno je teško da se i sami suočimo, a kamoli naši mališani. Ali, upravo u ovakvim trenucima naša djeca traže od nas sigurnost, udobnost, ljubav i odgovore.

Odgovor na ovo pomalo zbunjujuće pitanje dobili smo od savjetnika za mentalno zdravlje Međunarodnog univerziteta Florida Yasmin Rey i Becky Bailey of Conscious Discipline. Pročitajte njihove glavne savjete o tome kako se obratiti COVID-19 s djecom.

1. Ne izbjegavajte temu

Ne morate o tome čitavo vrijeme razgovarati, ali stvarno je i o tome treba razgovarati na način koji odgovara dobi kako bi vaša djeca znala šta se događa, kaže Rey.

2. Obratite pažnju na to kako se osjećate

Bailey kaže da se mala djeca usklađuju sa odraslim osobama sa povjerenjem, a starija djeca hrane našim unutrašnjim stanjima. Dakle, razmislite sami, kako se osjećate? “Praktikujte aktivno smirivanje tako što ćete tri puta duboko udahnuti kada osjetite da ste postali frustrirani, uplašeni, ljuti ili očajni”, preporučuje Bailey.

3. Uvjerite svoje dijete pružanjem činjeničnih podataka

Budite iskreni prema njima, kaže Rey, ali i pažljivi.

4. Izbjegavajte davanje previše informacija

Koristite najjednostavnije moguće pojmove na način koji odgovara dobi.

5. Ograničite izlaganje vesti

Učinite to za televiziju i društvene medije, kaže Rey. Pokušajte gledati vijesti privatno i ne imati ih u pozadini. Ograničite vrijeme na društvenim medijima i za vas i za vašu djecu, kaže Bailey.

Pitajte naše ljekare. Pozovite basplatni info telefon 0800 30 605

6. Pokažite empatiju i toplinu

Bejli kaže da se usredsredite na izjave poput: “Ovdje ste sigurni. Mi ćemo to izdržati. Proći ćemo kroz ovo zajedno, „umesto da odbacimo komentare poput „Sve je u redu“ ili „Nije nešto o čemu treba da brineš“.

7. Neka vaša djeca odaberu aktivnosti koje će im donijeti radost

Za njih je važno da imaju osjećaj kontrole, kaže Rey.

8. Držite se rutine

Budući da su nam dani okrenuti naglavačke bez upozorenja, Bejli kaže da je najvažnije stvoriti novu normalu. Porodice sa starijom djecom mogu zajedno raditi na stvaranju novog dnevnog rasporeda, dok roditelji mlađe djece mogu stvoriti raspored za njih. „Planirajte, nacrtajte, označite, stavite raspored na vidno mjesto. Djecu često podsjećajte na raspored, kako bi znali šta mogu da očekuju”, kaže ona.

9. Nastavite razgovor

Dok se situacija i dalje mijenja, nastavite razgovarati o tome, kaže Rey.

Tekst preuzet sa childmind.org