zdravlje za cijelu porodicu

Specijalističke preglede i sve neophodne pretrage možete obaviti na jednom mjestu – laboratorija, ultrazvučni pregledi, gastroskopija i kolonoskopija.

Gripa ili prehlada?

Piše: dr Vanja Ljuboja spec. porodične medicine

Gripa i prehlada su bolesti uzrokovane virusima ali nisu ista bolest. 

Gripa je virusno oboljenje koje se brzo širi i prenosi direktnim kontaktom, rukovanjem, kašljanjem, kihanjem te zaraženim predmetima dok je prehlada lakše oboljenje, ne prenosi se tako intenzivno, ima lakše simptome i brže prolazi.

Gripa nastaje naglo, u roku od nekoliko sati, visokom temperaturom do 40°C. Praćena je glavoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, izraženim umorom i gubitkom apetita. Prisutna je grlobolja, kašalj i ponekad zapušen nos i kihanje. Intenzivni simptomi traju tri dana a potom se povlače i bolest prolazi za jednu do dvije nedjelje.

Prehlada nastaje postepeno sa „žarenjem“ u grlu, curenjem iz nosa, kihanjem, blago povišenom ili normalnom temperaturom tijela. Simptomi se pojavljuju postepeno, jedan za drugim i traju do sedam dana. Rijetko je prisutna glavobolja, bolovi u mišićima i iscrpljenost.

  • Unos tečnosti (zbog povišene temperature tijela, preznojavanja i ubrzanog disanja potrebno je unositi tečnost da bi se spriječila dehitratacija organizma)
  • Smirivanje kašlja – lijekovi za kašalj ne djeluju na uzrok bolesti, oni smiruju suhi, nadražajni kašalj ili olakšavaju iskašljavanje kod produktivnog kašlja. Kašalj je prirodni refleks koji pomaže da se izbaci sekret, strane čestice iz pluća. Suhi kašalj nema efekta te ga je potrebno smiriti jer dovodi do iscrpljenosti. Zato je važno pri izboru lijeka za kašalj obratiti pažnju o kojoj vrsti kašlja se radi. Pored lijekova od velike pomoći je i vlaženje prostorije u kojoj se boravi te inhaliranje slanom otopinom.
  • Olakšavanje disanja na nos (dekongestivi).

Liječenje gripe i prehlade je simptomatsko. Obzirom da su ovo virusne bolesti ne liječe se antibioticima.

Simptomatsko liječenje znači:

  • Mirovanje (povišena tjelesna temperatura u gripi zahtjeva poštedu organizma dok osoba sa prehladom može normalno funkcionisati)
  • Snižavanje tjelesne temperature (porast temperature tijela u infekciji je način odbrane organizma protiv uzroka infekcije te temperaturu do 38°C kod djece i 38,5°C kod odraslih nije potrebno snižavati. Ukoliko temperatura prelazi ove vrijednosti daju se antipiretici (lijekovi za snižavanje tjelesne temperature). Pored lijekova potrebno je rashladiti organizam tuširanjem mlakom vodom (32-33°C), djecu zamotati u vlažan ručnik ili pelenu – sem lica i glave. Ne stavljati alkoholne obloge. Obući laganu pamučnu odjeću.

Pitajte naše ljekare. Pozovite basplatni info telefon 0800 30 605

Preporuke:

U cilju sprečavanja širenja infekcije potrebno je izbjegavati kolektivna okupljanja, redovno prati ruke, posebno nakon kihanja ili kašljanja u ruku (ukoliko nemate maramicu kašljite i kišite u lakat umjesto u dlan). Potrebno je koristiti zaštitnu masku, unositi vitaminsku ishranu i vjetriti češće prostoriju u kojoj boravite.

Kada se javiti ljekaru?

Ako se poslije dva-tri dana stanje ne poboljša, ako se temperatura održava preko 38°C, kašalj traje duže od dvije nedelje ili se stanje pogorša pojavom bola u grudima, otežanog disanja, iskašljavanja žuto-zelenog sekreta ili primjetite prisustvo sukrvice u iskašljaju, obavezno se javite porodičnom ljekaru.